1 Aralık 2012 Cumartesi

CeBİT 2012 Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Forum-Yılmaz Parlar


CeBİT FUARINDA EGD’DEN BEYİN FIRTINASI


Başkanlığını Celal Toprak’ın yaptığı Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) "Yaşam Teknoloji ve Girişimcilik'de Yeni Arayışlar" başlıklı forum düzenledi.
Çok interaktif geçen forumun panelinde sorgulama ve cevapları konu otoritelerinden tüm gerçekliğiyle sergilenmesini sağlıyarak zihinlere berraklık getirdi.  

Ekonomi Gazetecileri Derneği üyelerin bilişim sertifikalarını, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve forumun oluşmasına destek veren TEB'in Genel Müdürü Varol Civil verdi.

CNR Expo Yeşilköy İstanbul’da düzenlenen 29 Kasım-2 Aralık 2012 tarihleri arasında gerçekleşen Bilişim ve Teknoloji ve İletişim Platformu CeBIT 2012 Fuarı’nda, EGD’ nin organize ettiği 1 Aralık 2012 tarihli foruma Ekonomi gazeteciler ile birlikte bilişim sektörün ilgili tüm temsilcileri katıldı.

Moderatörlüğünü EGD Başkanı Celal Toprak’ın yaptığı foruma; AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, KOSGEB Başkan Yardımcısı Metin Şatır, TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, Sabah Gazetesi Teknoloji Editörü Timur Sırt, Maxihaber.net Genel Yayın Yönetmeni Aykut Altındağ ve TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Aktepe konuşmacı olarak katıldı.



Panelin moderatörü EGD Başkanı Celal Toprak kısa bir dünya ekonomisi hakkında  ufuk turu yaparak örneklemelerden sonra, İspanya  ekonomisinin düşük grafik çizmesine rağmen, Dünyanın en büyük ilk 500 şirketi arasında şirketleri oluşu bizim henüz neden ilk 500 de olmayışımızın sorgulamasını hançer gibi sebebleri düşünen beyinlere saplarken,bir taraftanda acaba İstanbul’u sokabilirmiyiz nasıl bir örtüşme sağlarız gibi ikinci bir kapı açtı. İstanbul için bu düşünceyi AB bakanı Başmüzakereci Egemen Bağış’a tevcih etti.


CeBİT fuarına gelen, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış,”Forumunuzu duyunca ilk ayağımı buraya attım.” Dedi. Bakan Egemen Bağış kısa selamlama konuşması yaparak, “Avrupa’da İstanbul ile ilgili tanıtım kampanyası yapacağız. İstanbul batının doğusu, doğunun batısıdır. İstanbul’suz bir Avrupa eksik kalır, İstanbul’suz bir Avrupa fakir kalır. Bu sloganını yerleştireceğiz.”dedi.
Bakan Bağış, aralarında bizim de olduğumuz bazı ekonomi gazetecilere bilişim sertifikalarını verdi.    



Panelde konuşmacıların özet konuşmaları;


Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, 5 yıl gibi kısa sürede de daha fazla müşteri ağı, piyasa payı ve kaliteli ürünü yakaladıklarını neden olarak İşletmelerin,30 yılda sağladıkları piyasa payı, pazara ulaşımı ve etkisini gibi süreçlerinin; bilgi teknolojileri altyapısıyla 5 yıldan daha az süreye indiğini belirtti. 


Mehmet Önder “Yeniçağ fırsatları yakalamak ancak‘iş modellerinin’ hazırlanması gerekir. Yazılımdaki gelişmeler ile  bazı iş kolları önemini yitirirken, yeni iş kolları ve fırsatları doğdu. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan turizme varıncaya kadar bütün süreçlerin içerisine, hayatımızın her anını yöneten ve etki eden bir sistem olarak, bilişim girdi” dedi.

KOSGEB Başkan Yardımcısı Metin Şatır, geçmişte mezun olanların devlet kurumları veya büyük bir şirkette çalışmayı düşünürken, son yıllarda yeni bir fikir veya proje üreterek girişimci olma konusunda ciddi bir talebin olduğunu belirtti. KOSGEB olarak girişimci felsefesinin yayılmasına büyük katkı verdiklerini ifade eden Metin Şatır, sektöre ve ülkeye değer üretmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.
 
Forumun önemine değinen Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, bankacı, sanayici, basın mensubu olarak elbirliğiyle katma değer üretilmeye çalışıldığını söyledi. Banka olarak KOBİ’leri ve girişimcileri desteklediklerini anlatan Genel Müdürü Varol Civil, birçok konuda başarılı projeleri hayata geçirdiklerini kaydederek, desteklerin sürmeye devam edeceği belirtti.

TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz,  “Kobi bankacılığı konusunda önemli projelerimiz bulunuyor. Aynı zamanda, TEB Girişim Evi’ projemiz ile bugüne kadar 270 öğrenciye destek verdik. Girişimcilere, kaynak desteğinin yanı sıra, iş planlarının hazırlanmasından satış-pazarlamaya, şirket yönetim becerisinden hukuk bilgisine kadar geniş yelpazede eğitim sağlıyoruz. 2023 yılında, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefliyorsak, girişimcileri desteklemeliyiz. Banka olarak, girişimcilere desteğimizi arttırarak sürdüreceğiz” dedi. 

Sabah Gazetesi Teknoloji Editörü Timur Sırt, “Akıllı cihaz, kimine göre su ısıtıcısı, kimine göre alarm olabiliyor. Teknoloji hayatımızın ve iş yapış şeklimizin içerisine girdi. Burada, önemli olan teknolojiyi ve değişimi en iyi şekilde yönetmektir. Mesela, ABD deki kasırga sırasında, hangi benzin istasyonunda benzin olup olmadığı ve istasyonda sıra olup olmadığı, sosyal medyada bir üniversite hocası ve lise öğrencilerinin oluşturduğu bir platformdan katkı sağlanmıştır” dedi. 

 Maxihaber.net Genel Yayın Yönetmeni Aykut Altındağ, geçmişte kaçırılan fırsatlara örnekler vererek, geleceğe ilişkin yeni iş fırsatlarının hayata geçirilmesinin önemine değindi.

Sosyal ağlarla birlikte, hayatın sanal dünyada yaşanmaya başladığını da anlatan Aykut Altındağ, daha hızlı bir haberleşme ve daha az uyuma gibi bir sürecin insan hayatına girmesine rağmen, diğer yandan sevgiyi gösterme ve paylaşımın azaldığına da dikkat çekti.

Türkiye’nin teknolojiyi kullanmada bir sıkıntısı olmadığını anlatan YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş, teknolojiyi üreten ülke konumundan, teknolojinin sahibi olan ülke konumuna geçilmesi gerektiğine değinerek, yazılımda uluslararası fırsatların yakalanabileceğini söyledi.

1998 ile 2004 yılları arasında Türkiye Bilişim Derneği başkanlığını yaptığını anlatan TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Aktepe, bilişim hafızası ve kavramlarının oluşması noktasında büyük emek verdiklerini anlatarak, geleceğin bilişimde olduğunu ve devletin bilişime daha fazla destek vermesinin önemine değindi.

Panel sonrası EGD Ekonomi Gazetecileri Üyeleri Başta Başkanları Celal Toprak olduğu halde, CeBİT Fuar alanını gezdiler.. Bir Çok Bakanın ve  Belediye Başkanların ziyaret ettiği ve fuar standlarında düzenledikleri sosyal medya konulu toplantılarına katıldılar.  





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder