26 Mart 2013 Salı

“OMO” SU TASARRUFU DAVETİNE DEVAM-YILMAZ PARLAR


“OMO” SU TASARRUFU DAVETİNE DEVAM

 

Unilever, OMO ve WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), ''Türkiye'nin Su Ayak İzi projesi tüm hızıyla devam ederken iki Ömerli Barajı'nı dolduracak kadar su tasarrufu sağlandığı açıklamasını yaptı.

 


Unilever, OMO ve uluslararası doğa koruma kuruluşu WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), ''Türkiye'nin Su Ayak İzi “ ile ilgili basın toplantısı düzenlediler.


Unilever Türkiye Ev ve Kişisel Bakım Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Dinçer, WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak basın toplantısına katılarak  ilginç açıklamalarda bulundular.

 


Unilever Türkiye Ev ve Kişisel Bakım Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Dinçer, ''Türkiye'nin su ayak izini çıkararak, -su ayak izi- kavramının, ülkemiz su politikalarına entegre edilmesi yönünde destek vereceğiz. OMO olarak da tüketicilerimizi su tüketimiyle ilgili bilinçlendirmeye devam ediyoruz.

OMO ve WWF-Türkiye'nin 2009 yılında gerçekleştirdiğimiz -Sudaki Ayak İzim- Projesi ile  90 bin kişi tarafından sudaki ayak izini ölçüldü. Kendilerine sunduğumuz  bilgiler ile su ayak izlerini azaltmak yönünde etkili oldu.
Çamaşır makinalarında ön yıkama oranını yüzde 44'ten yüzde 29'a geriledi.  Bu sayede takriben  iki Ömerli Barajını dolduracak kadar su tasarrufu sağlandı. Elde edilen bu başarılı sonuç, bizi, gelecek projeler için motive etti. Türkiye'nin Su Ayak İzi Raporu'nun, 2009 yılında başlayan işbirliğinin devamı niteliğindedir.  daha makro ölçekteki Türkiye'nin su ayak izi hesaplamasına doğru gelişiyor'' dedi


 WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak “ Su ayak izi kavramının makro ölçekte suyun akılcı yönetimi açısından strateji geliştirilmesi için çok önemli bir göstergedir.  Su kullanımı ve suyun küresel ekonomi içinde dolaşımının ortaya konmasının, ülkelerin su yönetimine yeni bir boyut kazandı.  Su Ayak İzi'nin hesaplanmasının, geleceğe yönelik sorular sorulması, çözüm önerisi geliştirilmesi, bireylerin harekete geçmesi, özel şirketlerin su yönetimine katılması ve kamu politikalarında değişim yaratılması için oldukça önemli unsurdur. OMO'nun destekleriyle ikinci aşamasına başladığımız projemizde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile birlikte Türkiye'nin Su Ayak İzi'ni hesaplayarak, ülkemizin su yönetimi sürecine yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefliyoruz'' şeklinde projeyi özetledi.

 

Sanal su kavramını anlatarak  hazırlanacak raporla, gayri safi milli hasıla, ithalat ve ihracat gibi ulusal hesapların farklı bileşenleriyle su kaynakları arasındaki ilişkinin kurulmasının  , aynı zamanda hükümetlere, iş dünyasına ve bireylere yönelik önerilere de yer verilecek hedefleri olduğunu  söylediler.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın desteğiyle hazırlanacak Türkiye'nin Su Ayak İzi Raporu, toplam su ayak izinin yanı sıra, doğrudan ve dolaylı su kullanımı, sektörlerin su ayak izi ve suyun ekonomi içerisindeki rolünü de ortaya koyacak.
Proje ile Türkiye'nin, bugüne kadar ulusal su ayak izini çıkaran İngiltere, İspanya, İsveç, Finlandiya ve Meksika gibi ülkeler arasında olabileceğimizi vurguladılar.

 

yilmazparlar@yahoo.com     

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder