21 Ocak 2018 Pazar

25.FoodProduct Anfaş fuarı- YAPDER-EGD “Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım” Güvenilir Ürün-medya forumu-Yılmaz Parlar





























































New Page 1


EKONOMİ PROFİL



 














 













Gıda Güvenliğinde Önemli Olan Vicdan Kanunu
Başkanlığını Celal Toprak’ın yaptığı, Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından  “Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım” Güvenilir Ürün-medya forumunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, “Hepimiz bireyiz, birbirimizi kandırmakla yola çıkarsak kanun da işe yaramaz. Önce vicdan kanunu işletilmeli.” Dedi.

Üreten satan, Kurumsal firmaların iç denetimi, Bireyselin vicdanı olmalıki; Güvenlir gıda tüketebilelim.
29.HotelEquipment ve 25.FoodProduct Anfaş fuarında 17  Ocak 2018 Çarşamba günü, Başkanlığını Celal Toprak’ın yaptığı, Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER)-ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından  “Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım” Güvenilir Ürün-medya forumu düzenlendi.
Forumda gerçekleşen Panelin moderatörlğü KRT Tv Ekonomi Program yapımcısı Çetin Ünsalan üstlendi.
Tüketici Başvuru Merkezi Derneği (TBM ) Başkanı İbrahim Güllü, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı, Zeki Açıköz, Can Sezen Güvenilir, ürün Yürütme kurul üyesi, Refleksgazetesi Genel Yayın yönetmeni Mehmet Uluğtürkan, Panelin panelistleri oldu.
Oldukca hiperaktif geçen panelin açılış konuşmalarını  YAPDER ve EGD Başkanı Celal Toprak, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı yaptı.
Ekonomi gazetecileriN, iş insanları, aşçılar ve tüketici temsilcileri güvenilir gıdayı masaya yatıram medya forumunda  YAPDER ve EGD Başkanı Celal Toprak, bu tür toplantılarda ortak akılla ortaya çıkan görüşlerin geleceği aydınlattığını ifade etdi.
TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, Tahsin Öztiryaki, uygun şartlarda üretim yapmanın yolunun da uygun ekipmanlara sahip olmaktan geçtiğini vurgularken güvenilir ürün veya standart ürünün Türkiye’nin en önemli meselelerinin başında geldiğini söyledi.   Dünyanın her köşesine her ürünü satabilmek için belli standartlara ve belgelere sahip olmak gerektiğini, ancak her alanda yerli malı kullanılmasının şart olduğunun altını çizdi. Tahsin Öztiryaki,  “Türkiye’nin kayısılarını Almanlar alıp 3-5 kat pahalıya, yine zeytinyağımızı alıp şişeleyip başka ülkelere daha pahalıya satabiliyorlar. Türkiye buğday ithal ediyor deniyor. Ediyoruz ama çarçur edilmiyor. Dünyanın en büyük un ihracatçısıyız. Yaşadığımız her alanda standartlar devreye girerse sorun çıkmaz. Kinoa Peru’da iki bin metreden yüksekte yetiştirilen bir ürün. Ama Türkiye’de çok rağbet var diye Antalya’da sıfır rakımda bile kinoa yetiştirilmeye başlanıyor. Standartlara uygun değil. Hepimiz bireyiz, birbirimizi kandırmakla yola çıkarsak kanun da işe yaramaz. Önce vicdan kanunu işletilmeli.” Dedi
Her şeyin kanunlarla olabileceğini ifade eden Öztiryaki,ancak “Kanunlar olsa dahi insanlara zarar vermek isteyenler verebiliyorlar. Önemli olan, vicdan kanunu. Gerekli şartlar oluşturulmadığı için ortaya güvensizlik çıkıyor. Birbirimizi güvenmemiz lazım.” Sözleriyle birer birey olan bizlerin vicdan sorgulamamız gerektiğini vurguladı.
ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı,. Sağlıklı ve huzurlu yaşamanın para kazanmaktan zor olduğunu kendi yaşamından örneklerle sağlıklı beslenmenin önemine değindi  Ali Bıdı,. “Bir kadının hamile kalabilmesi için erkeğinde çok sağlıklı olması gerekiyor. Sağlıksız yaşadığımızda, ailemize yük oluyoruz. Birilerine muhtaç olmamak için düzenli spor yapalım, sağlıklı beslenelim ve sağlıklı yaşayalım” dedi
Panelist Refleksgazetesi Genel Yayın yönetmeni Mehmet Uluğtürkan, “Eskiden merdiven altı ürün tedarik eden de satan da biliyordu. Ama tüketici bilmiyordu. Milli Savunma Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı bir protokol imzalayarak, tavsiye niteliğinde bile olsa, kamuya ürün tedarik edebilecek firmaları açıkladı. Ürünlerin izlenebilirliği de çok önemli bir konu. Üreticiden tüketiciye gidene kadar doğru bir şekilde ulaşması lazım”sözleriyle kayıtsız hijyenik olmayan üretimi dile getirdi.
Anavarza Bal Genel Müdürü ve Güvenilir Ürün Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Can Sezen, “Dünya çam balı tedariğinin yüzde 85’inin Türkiye karşılıyor. Ancak isimsiz, markasız varille satıyoruz. Gezen tavuk deniyor, köy yumurtası deniyor, çam balı deniyor ama standardı yok. Coğrafi işaretler alındı ama böyle bir işaretleme yöntemi dünyada yok. Tıpkı sonu organik ürünler gibi olacak. Ulusal bir market zinciri bize ‘Hakkari balı üretebilir misiniz?’ diye sordu. Hayır, dedik. Bunun altını doldurabilmek lazım. Yeni Zelanda Manuka ağacından ürettiği Manuka balının kilosunu 200 dolardan dünyaya satıyor. Bizde 500 çeşit ballı endemik bitki var bu ürünlere kimliklendirme yapılması ve standartların belirlenmesi lazım. Hakkari balı, Ardahan balı diye değil bitkinin adıyla yapılmalı, dünya standardı böyle.”Bal örneklemesiyle açıklamalarında bulundu.

Türkiye Aşçılık Federasyonu Genel Başkanı Zeki Açıkgöz  “Tüketimin büyük bir bölümünün gezen ve seyahat eden kişiler tarafından gerçekleştiriliyor. Yemeğin önce göze, sonra damağa ve en sonda ise mideyi rahatsız etmemesi gerektiğini söyleyen ustamız vardı.   Hormonların konuşulmadığı günlerde bile ana maddelerin içinde yiyeceklerin mideyi rahatsız etmemesi gerektiği söyleniyordu. Birinci işimiz, ürünün sağlıklı olup olmadığını test etmektir. Eğitimlerde birçok şey öğretiliyor. Ancak asıl önemli olan, öğretilen doğru uygulanıyor mu?” dedi.
Eğitim, güvenlik ve sağlık olmazsa olmazları olduğunu vurgulayan Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı İbrahim Güllü, tüketicinin güvenli ve sağlıklı bir ortamda yaşamasının çok önemli olduğuna dikkati çekerek, “Bu sektörde çalışan her birimin çok önemli sorumlulukları var. Hükümetin de çok ciddi gıda politikalarına sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Biz artık kötüyü durmak, görmek ve tatmak istemiyoruz. Marka değeri olan ürünleri güven içinde almak istiyoruz. Formlar ve komisyonlar oluşturularak, hükümetlerin gelip geçmesine bağlı olmaksızın tamamen halka ve tüketiciye yönelik olarak gıda politikaları oluşturulmalı” diye konuştu.
ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, “En İyi İlaç Sensin” adlı kitabı katılımcılara dağıtarak, sağlıklı yaşamın önemine bir kere  daha  vurgu yaptı.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder