Piyasalar Bernanke’yi yanlış mı algıladı?’
FED Başkanı Ben Bernanke’nin yaklaşık 15 gün önce yaptığı açıklamalar, parasal genişlemenin beklenenden erken bitebileceği mesajı olarak algılandı ve küresel ekonomide dalgalanmalara neden oldu. Peki piyasalar bu açıklamaları doğru mu algıladı?
Küresel ekonomideki son durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan ALB Menkul Değerler Analisti Enver Erkan, “FED Başkanı Ben Bernanke’nin 19 Haziran’da yaptığı açıklamalar, küresel piyasalar tarafından FED’in parasal gevşemeyi beklenenden de önce bitirebileceği şeklinde yorumlandı. Hemen ardından parasal genişlememenin azaltılacağı endişesi derinden hissedildi, buna bağlı olarak düşüşler görüldü” dedi.
Erkan, “Tahvil faizleri fırladı, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde2,66 ile Ağustos 2011’den sonraki en yüksek seviyeyi gördü. Dolar, önemli para birimlerinin tamamı karşısında değer kazandı ve döviz kurlarında bir fırtınaya neden oldu. Gelişen piyasalardan para çıkışı hızlandı ve dolara kaçış başladı” şeklinde konuştu.
Bernanke de beklemiyordu
“Bu, Bernanke’nin de beklediği bir durum değildi” diyen Enver Erkan, “FED Başkanı konuşmasında, para politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını ve genişlemenin aynı hızda devam edeceğini söyledi. Fakat ilk defa tarih belirterek piyasadaki algının ‘azaltım’ tarafına kanalize olmasına neden oldu. Aslında Bernanke, parasal genişleme programı konusunda son derece sağlam bir duruşa sahipti” dedi.
Bernanke 19 Haziran’da neler söylemişti?
“Eğer ekonomide FED’in beklediği oranda bir gelişme görülürse şu anda aylık 85 milyar dolar tutarında olan tahvil alımları bu yılın ilerleyen dönemlerinde azalabilir.” Plan, “niceliksel gevşeme” diye bilinen parasal genişlemenin verilerde beklentiler doğrultusunda iyileşme, işsizliğin yüzde 7 dolaylarına gerilemesi gibi, olduğunda 2014 ortalarında bitirilmesi. Birçok analistin beklentisi konuşmanın ve FED açıklamalarının bu şekilde olacağı idi. Yani, Bernanke’nin tahvil alımlarının azaltılmasının ekonomideki gelişmelere bağlı olacağını işaret etmesiydi. Bu aynı zamanda ekonomideki beklentiler doğrultusunda gelişme olmaması halinde “daha fazla teşvik” anlamına da geliyordu.
Piyasalar neden hareketlendi?
Piyasaların, açıklamaların yanlış tarafına kanalize olmuş olabileceğini dikkat çeken ALB Menkul Değerler Analisti Enver Erkan, “Açıklamaların ifade şeklinin de önemli bir rolü bulunuyor. Bernanke, ekonomik şartların ve risklerin sonbahardan bu yana gelişim gösterdiğini söyledi, piyasalar ise ekonomideki ve iş gücü piyasasındaki aşağı yönlü risklerin azaldığı kısmına yöneldi.Bernanke piyasanın dinamiklerini hesap etmemiş de olabilir. Bernanke’nin açıklamaları aslında, yatırımcıların, analistlerin ve basının FED politikalarına daha fazla açıklık getirilmesi isteğine bir cevaptı; fakat bunun piyasalara yansımasının ne derecede olabileceğinin hesaba katılmamış olduğu ortada” şeklinde konuştu.
Bundan sonra ne olacak?
Enver Erkan’a göre piyasaların FED’e göstermiş olduğu reaksiyon, FED gerçekten parasal genişlemeyi azalttığında veya bitirdiğinde volatilitenin daha az olabileceğinin bir göstergesi olabilir.
ALB Menkul Değerler Analisti Enver Erkan sözlerini şöyle noktaladı:
“Bu çıkış veya azaltma sürecini daha iyi yönetebilmek için piyasada belirsizlik yaratmak, daha doğrusu beklentileri çeşitlendirmek istiyor olabilirler. FED yöneticileri olaylara farklı yorumlar getiriyorlar, kimi parasal genişlemeye karşı, kimi destekliyor. Bunu hem piyasayı toparlamak, hem de beklentileri çeşitlendirmek olarak yorumlamak gerekiyor. Fakat bu durumun sakıncaları da görünmekte. FED’in para musluğunu kısma endişesine bağlı olarak hisse senedi piyasalarında görülebilecek gerilemeler, muhtemel ekonomik gelişmelerin etkisini frenleyebilir”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder